Smak Lexusa RC
10 Styczeń 2019

Smak Lexusa RC

Danie, które smakiem odda to, jak coupe Lexusa się prowadzi

Wyjątkowe zadanie dla szefa kuchni

Andreas Møller otworzył restaurację Copenhague w sercu Paryża, w której serwuje kuchnię nordycką. Trafił w gusta i podniebienia Francuzów oraz ekspertów kulinarnych. Już po roku działalności został wyróżniony gwiazdką Michelina. To dlatego jemu powierzono to wyjątkowe zadanie: stwórz danie, które charakterem i smakiem nawiąże do tego, jak prowadzi się Lexus RC.

Duński szef kuchni, Andreas Møller:

Jestem mile zaskoczony nie tylko wyglądem, ale też luksusem we wnętrzu tego samochodu. Latem przejechałem po Francji 4200 km i… stałem się fanem tej marki. Wielu z nas pragnie aut, które zwracają na siebie uwagę. W przypadku RC stylistyka nie jest pretensjonalna, lecz wysmakowana. Takie powinno być idealne danie. Taki również powinien być samochód.”

Dania można było spróbować przy okazji premiery Lexusa RC

Duński szef kuchni nie zamierza skrywać swojego przepisu na to, jak wyjątkowe coupe wjechało na talerz. - "Rybę wędzoną w dębowym dymie, połączyłem z siekaną kalarepą, zeszkloną w procesie marynowania z dodatkiem chrzanu. Różnorodne smaki i tekstury w intrygującej kombinacji tworzą kiszone ziarna gorczycy i czosnku niedźwiedziego, kwaskowaty egzotyczny owoc Citrus australasica, znany też jako limonkowy kawior, a także porzeczki, ogórecznik, rukiew i azjatycka solanka Salsola komarovii, zwana w Japonii okahijiki. Całość przykryta jest lekko osoloną watą cukrową, spryskaną sokiem z białych porzeczek, osolonej cytryny i olejem z jadalnych alg."